TEWL eller Transepidermal Vattenförlust. Vad är det för något?

Vi känner alla till att huden behöver återfuktning för att bibehålla sitt vackra utseende. Men knappt någon känner till vad TEWL är för något. Läs vidare för att ta reda på varför det är bra att veta mer om transepidermal vattenförlust.

Vår hur är som en levande organism och den behövs tas hand om för att hållas frisk genom att använda rätt slags hudvård. Men innan du börjar använda den första fuktighetskrämen, ansiktsmasken eller dimman du kan få tag på så bör du läsa mer om varför vatten är så viktigt för att huden ska kunna bevara sitt goda skick och kära dig mer om TEWL.

Återfuktningens roll i hudvården

Våra kroppar består av mer än 65% vatten! Huden är dessutom den största barriären som ser till att vi behåller det. Huden består också delvis av just vatten – läderhuden består inte bara av kollagen och elastin utan även av proteoglykaner som är ett ämne som binder vattnet i huden. Överhuden består därav av knappt 13% vatten men längre ner så består läderhuden av 70% vatten.

Tyvärr så är huden inte en helt ogenomtränglig barriär då det finns så många faktorer som kan försvaga den som tex solen, fria radikaler, toxiner och till och med opassande kosmetika. Just därför så är det mycket viktigt att regelbundet ge huden återfuktning. Tack vare detta kommer huden förses med ordentlig och regelbunden återfuktning som ger huden bra fuktnivåer som förebygger TEWL.

TEWL(så kallad Transepidermal Vattenförlust). vad är det för något?

Dar är den okända TEWL som man behöver skydda sig från? Oförkortat då kallas det för Transepidermal Vattenförlust. Namnet må låta komplicerat, men sanningen är att det helt enkelt handlar om vattyen som lämnar överhuden.

TEWL fenomentet härstamamr från skillnaden i det osmotiska trycket i olika lager i huden och på grund av omgivningen. Detta orskar TEWL – vatten som lämnar läderhuden och tar sig till överhuden där det avdunstar. Det är en helt naturlig process men som tyvärr om man inte gör något åt det kan orsaka skada och torrhet på huden.

Hur återfuktar man huden för att skydda sig från TEWL?

Man kan skydda huden från torrhet på några olika sätt. Den naturliga faktorn som skyddar huden mot TEWL är en beläggning med hydrolipider. Dess beståndsdelar (vatten och fett) skapar ett ocklusivt lager som gör att vattnet inte kan ta sig ut. Med hjälp av detta lager så behåller huden fukten längre och blir inte torr.

Men ibland så kan vår beläggning av hydrolipider bli försvagad och då förloar huden fukt. Det är så områden med torr hud dyker upp samt irritation och matt hud. Man kan skydda huden från detta genom att använda rätt slags hudsvård som fokuserar på att förebygga TEWL genom att bibehålla rätt fuktihgetsnivå i huden. Du kan:

  • förse huden med fuktihetsbevarare så som hyaluronsyra som är ett ämne osm binder vattnet i huden,
  • förstärka hyrdolipidbarriären med hjälp av mmukgörare och naturliga oljor är det bästa valet i just den kategorin,
  • använda produkter så som krämer innehållande ceramider som reparerar den intercellulära cementen i överhuden.