Naturlig hudvård: hur börjar man med det?

I dagens värld verkar ”naturligt” vara ett slagord. Vad betyder ordet i hudvård? Vår hud drar mest nytta av naturens egna gåvor. Hur börjar man använda hudvård i enlighet med naturen? Se min miniguide för alla som inte vill ha skönhet till varje pris.

Hudvårdsexperter övertygar oss om att naturlig kosmetika är den hälsosammaste och mest hudvänliga men vi är fortfarande inte säkra på vad den där naturligheten egentligen innebär. Betyder naturlig hudvård att inte använda några produkter alls eller bara använda de som är miljömärkta? Vi vill avslöja alla myter och förklara vad hudvård i enlighet med naturen faktiskt innebär och hur man bär sig åt för att börja med det. Om du är intresserad av det här ämnet och vill ändra dina vanor, läs då min miniguide för naturälskare och börja ta hand om din hud på ett smart sätt!

Naturlig hudvård. Hur är det?

I enlighet med det som naturen har skapat. Kommer naturen att ge dig avancerat ansiktslyftningskomplex infunderat i moderna behandlingar? Självklart inte. Naturen ger oss oljor, antioxidanter, vitaminer, växtextrakt, blommor och örtvatten – var och en är värt att lägga till i din hudvård. När du har introducerat dem kan du kalla din hudvård naturlig.

Naturlig hudvård baseras på ingredienser som kommer från naturen. Istället för kemikalier, parabener och konstgjorda ämnen använder du närande, konditionerande och skyddande ingredienser som du får av moder natur, som finns på ängar, i skogar eller på fält.

Naturlig hudvård. Hur börjar man?

Först och främst: rätt produkter. De avgör till stor del om din hudvård är naturlig eller inte. Ta en titt på ingredienserna – välj produkter utan parabener, silikoner, oljederivat och syntetiska ämnen. Varje konstgjord substans orsakar hudskador. De flesta irritationer och problem som akne eller pormaskar beror på användning av olämpliga produkter fyllda med konstgjorda ämnen som täpper igen hudens porer.

När du handlar bör du välja du naturliga hudprodukter, det vill säga produkter som till 90% består av naturliga ämnen, t.ex. vegetabiliska oljor, hydrosoler, eteriska oljor, växtextrakt eller ämnen som hyaluronsyra, E-vitamin, retinol, koenzym Q10 (de förekommer också naturligt i våra kroppar).

Det finns ytterligare en sak man bör komma ihåg: använd endast så många produkter som är nödvändigt och minska mängden hudvårdsbehandlingar. Att använda ett stort antal kosmetiska produkter betyder inte att man får bättre resultat. Ibland är det bättre ju mindre man använder – på så sätt stör du inte hudens naturliga reparerande förmåga. Vi måste tillåta att vår hud får tillbaka sin naturliga skönhet istället för att kamouflera den med dussintals produkter.

Men det räcker inte med hudvård!

Innan vi diskuterar hudvård – oavsett om den är naturlig eller inte – bör vi inse att vår livsstil har en stor effekt på hudens utseende. Om du äter ohälsosam kost, inte ger din kropp vatten eller skyddar huden mot solen och föroreningar, hjälper inte ens de bästa hudvårdsprodukterna. Vi måste komma ihåg att ha en helhetssyn och tänka på hudvård inifrån – att ge kroppen god mat och kosttillskott.

Några regler du bör känna till och följa:

  • introducera mat som är rik på EFA (omega-syror) i din kost.
  • ät mycket grönsaker, frukt, fullkorn.
  • komplettera med B-vitaminer och mineraler som zink och kisel.
  • skydda din hud från solen med UV-filter och naturliga oljor.