Dieten har betydelse. Vad ska man äta för att få felfri hud?

Din hud kräver uppmärksamhet och ordentlig omsorg. Men istället för att bara gnida in den med kosmetika så kan man…äta! Kosten har betydelse och man bör vara medveten om vad man ska äta för att få en hud som är flfri, utan akne, hyperpigmenteringar samt fri från andra fel.

Du är vad du äter. Det finsn en viss sanning i det här vanligt förekommande uttrycket som du behöver ta till dig om du vill få en frisk och vacker hud. Varför är det så? Jo, för att ordentlig kost har en stor påverkan på hur vi ser ut. Man kan faktiskt säga att matvanorna är viktigare än skönhetsrutinerna eftersom vad som sker på insidan kroppen är det som påverkar hälsan från grunden.

Kostens påverkan på utseendet

Det vi äter påverkar hur vi mår. Om kroppen är i gott skick så ser den bättre ut – starkare nagöar och hår och med återfuktad och strålande hud som är slät.

Det är en god ide att tänka på att bra matvanor är grundläggande för att ta hand om huden. Om du inte ger den rätt näring och återfuktning inifrån så blir det inte lätt att återbygga den med hjälp av kosmetika heller. Skonhetsrutinen är ett tillägg, alltså ett utomstående stöd och inte en ersättning för en hälsosam livsstil och balanserad kost. En försvagad kropp kommer att visa det genom huden oavsett hur många ansiktsmasker eller krämer man använder.

Ingredienserna som huden behöver

Hudvården som kommer från insidan är effektiv men du behöver ge din näringsämnena som den kräver. Vilka är dessa?

  1. Vitamin A – (även känd som retinol) har kraftiga föryngrande egenskaper, stimulerar cellernas pånyttfödelse, styr utsöndringen av talg och stödjer överhudens exfoliering så den kan bli av med hyperpigmenteringar.
  2. Vitamin C – (även känd som askorbinsyra) stimulerar kollagen syntesen, skyddar huden från solstrålar, förstärker blodkärlen, tare bort hyperpigmenteringar och ger huden en strålande lyster.
  3. Vitamin E – (även känd som tokoferol) är en ungdomlig vitamin tack vare dess antioxidativa verkan och effektiva motstånd mot fria radikaler som gör att huden bevarar sin smidighet, lyster och unga utseende längre.
  4. Zink och sillikon – två nödvändiga mineraler för att huden på grund av deras egenskaper som förbättrar hudens msidighet, förstärker blodkärlen och förhindrar slapp hud och rynkor.
  5. Vitaminer i B-gruppen – (bland annat, pantotensyra, biotin och folsyra) som är väldigt viktiga för huden eftersom de minskar inflammationer, hjälper återuppbyggnaden, exfolierar överhuden, ger näring och stärker.
  6. EFA – (även så kallade Essentiella Fettsyror) som stärker hudens naturliga hydrolipidbarriär som är det som hjälper skyddawr huden och hjälper den bevara sin fuktighetsnivå längre.

Vad ska man äta för att få felfri hud?

Du kan givetvis förse kroppen mad alla näringsämnen ovan via kosttillskott men det bara i nödfall. Det är bättra att ta åt sig dom via mat och introducera sådan mat i din dagliga kost. Detta är lättaste sättet för att få en kost som stödjer hudens återhämtning. Med det sagt: vad ska man äta för att få felfri hud?

  1. Fisk – som är en källa till nödvändiga fettsyror och som finns i stor mängd i fisk så som lax, makrill och sardiner.
  2. Nötter och frön – innehåller också fettsyror samt även vitaminer så det är en bra ide att skaffa solrosfrön, pumpafrön, mandlar, hasselnötter och valnötter.
  3. Vegatabiliska oljor – du bör även använda dessa oljorna i din kost, särskilt operessade och oraffinerade oljor så som druvkärnolja eller olivolja.
  4. Groddar – de närande egenskaperna från groddarna går inte att ta miste på då de är en källa till vitaminerna B, C, D, E, A and K samt mineraler så som magnesium, kalcium, fosfor, zink, jod, järn, osv.
  5. Veteprodukter – du bör komma ihåg produkter som innehåller vete så som fullkornsbröd. och gryn som är en källa till fettsyror och vitaminer i B-gruppen.
  6. Citrusfrukter – Om du vill ge din hud vitamin C behöver du se till at få i din citrusfrukter och vinbär.
  7. Grönsaker – är grunden för all hälsosam kost tex morötter, tomater, paprika, spenat och broccoli (och är källor till betakaroten som omvandlas till retinol).
  8. Baljväxter – så som bönor, kikärtor, ärtor och bondbönor som innehåller gott om värdefull vitamin B.
  9. Grönt te – sist så bör man försöka ändra på vad man dricker och testa att dricka mycket grönt te då det är rikt på antioxidanter.