Mörka ringar: Hemmabehandlingar för att bli av med dem för alltid

Hur hanterar man mörka ringar under ögonen? Det är utan tvekan ett vanligt problem som berövar oss vår medfödda charm. Som tur är finns det lika många kurer för att hantera problemet som det finns anledningar till det.

Uppenbarligen är det snabbaste sättet att åtgärda mörka ringar att täcka dem med en concealer, men det sminket gör dig inte fri från dem för alltid. Idag ska vi ge dig flera tips om hur du kan fixa mörka ringar. Lär dig några huskurer för att bekämpa mörka ringar under ögonen

Vad orsakar mörka ringar?

 • genetik
 • trötthet, kronisk stress, sömnbrist
 • att spendera många timmar framför en skärm
 • att läsa med dålig belysning
 • vitaminbrist
 • vissa sjukdomar (anemi, allergier, njur- och leversjukdomar, hormonella fluktuationer, diabetes)
 • felaktig hudvård
 • hudpigmentering
 • kaffe, cigaretter och alkohol

Det finns uppenbarligen ingenting som kan fixa våra gener, men du har däremot kontroll över resten av orsakerna till mörka ringar, eller hur?

Typer av mörka ringar

När du kan känna igen vilken typ av mörka ringar du har, blir det betydligt enklare för dig att bli av med dem. Fortsätt därför att läsa för att ta reda på vilken typ av mörka ringar du har under ögonen och börja bekämpa dem!

 • Blåaktiga, lila eller violetta ringar under ögonen tyder på att din kropp behöver mer K-vitamin som du kan få antingen genom att äta bladgrönsaker eller korsblommiga grönsaker. Se även till att du tar tillräckligt med C- och A-vitamin. Slutligen bör du dricka rikligt med vatten och dra ned på socker- och saltintaget.
 • Bruna eller gulaktiga ringar under ögonen dyker upp när din kropp har brist på vitamin B6, B12 eller folat. Sådana mörka ringar är ett tecken som skickas av din organism för att den vill att du ska äta mindre socker och dricka mer vatten. Försök att berika din kost med råa och ångade grönsaker.
 • Djupa mörka märken under det undre ögonlocket betyder att din kropp inte fåt K- och A-vitamin. I en sådan situation bör du äta mer bladgrönsaker, korsblommiga grönsaker, persilja och ångade grönsaker. Det vore gynnsamt om du begränsade antalet kaffekoppar du dricker under dagen. Istället bör du dricka mineralvatten.

Naturliga allierade som hjälper dig att ta hand om mörka ringar

Ögonhuden är utan tvekan ömtålig och behöver behandlas varsamt. Hjälp den att förbättras genom att behandla den med en bra ögonkräm. Dessutom bör du använda följande extrakt: kastanj, kamomill, ginkgo, blåklint, kaffe och kakao, grönt te och K- och C-vitamin.

Hemmabehandling för att vinna kampen mot mörka ringar under ögonen

Nedan finns några beprövade tips för att bekämpa mörka ringar under ögonen.

 1. Omslag med grönt te – Lägg bara tepåsar med grönt te på dina puffiga ögonlock. Grönt te är en rik källa till polyfenoler, det tonar huden och drar samman blodkärl.
 2. Omslag med kastanj och kamomill – båda växterna minskar puffighet, har anti-aging-effekter och tar hand om inflammationer. Dessutom förstärker de blodkärlens väggar. Kamomill är en ört som kan lugna och lysa upp huden samt få den att slappna av.
 3. Färska gurkskivor – det här sedan länge kända sättet att bekämpa mörka ringar är utan dess like. Gurka kan lysa upp huden, återföra vatten, göra den fräsch och tonad. Dessutom förstärker den blodkärlen och ger en trevlig svalkande känsla. En bra idé är att lägga gurkskivorna i kylen för att kyla ned dem innan du lägger dem på ögonen. På det sättet kan du försäkra sig om att gurkan kommer att ge dig effekterna fortare och bättre.
 4. Massage med isbit – svala, våta omslag minskar puffighet. De drar samman blodkärlens väggar och förbättrar lymfflödet.
 5. Vildrosolja – på grund av dess höga C-vitamininnehåll är den här naturliga oljan känd som en kraftfull antioxidant som dessutom behandlar rynkor och gör huden ljusare. Förutom C-vitamin innehåller vildrosolja även vitamin A, E och B-gruppen. Den här oljan är bra för att minska mörka ringar, minska svullnader och förstärka blodkärlens väggar.
 6. Rosvatten – blöta omslag med rosenvatten kan lysa upp huden och återställa hyns hälsosamma färg. Liksom vildrosolja kan rosenvatten förstärka blodkärlens väggar och uppvisar anti-aging-egenskaper.