5 gyllene regler för att effektivt vårda huden under ögonen

Huden under ögonen är otroligt ömtålig och det är därför vi måste ge den särskild uppmärksamhet. På grund av att det här området inte har den talgbeläggning som skapar en skyddande lipidbarriär får man rynkor som snabbast här. För att fördröja uppkomsten av kråkfötter måste du ta hand om huden under ögon ordentligt. Det är bara då du kan vara säker på att folk inte kommer att tro att du är äldre än du egentligen är. Lär dig om sätt att vårda huden under ögonen.

Huden under ögonen: Varför blir den svagare?

Som tidigare nämdes är huden under ögonen torr och saknar talgkörtlar. Dessutom har den inget skydd, så den påverkas ofta av irritation. Följaktligen har det här ömtåliga hudområdet en tendens att bli hängigt och snabbt mindre fast. Tillslut följer puffighet och mörka cirklar.

Huden under ögonen har ingen möjlighet att skydda sig själv från den negativa påverkan från yttre skadliga faktorer. Att ha en ohälsosam livsstil som innefattar sömnbrist och dåliga matvanor hjälper inte heller. Förutom det skadar solstrålning och stadens föroreningar hudens grundläggande beståndsdelar och den blir därför långsamt mindre elastisk, ser trött ut och blir torr och matt.

Huden under ögonen: 5 gyllene regler för att effektivt vårda den

1. Sminkborttagning

Uppenbarligen gäller den här regeln inte endast huden under ögonen utan hela ansiktet. Att ta bort färgkosmetika är väsentligt för att få hud som ser ung ut; se därför till att du gör det på ett skonsamt och försiktigt sätt.

Huden under dina ögon är tacksam om du frigör den från smink med hjälp av naturliga och milda micellära lotions, mjölk, emulsioner, oljor eller naturliga vegetabiliska oljor. Vattenfast smink är lätt att ta bort tack vare bi-fas-lotions berikade med örtextrakt som blåklint. Dessutom bör du se till att sminkborttagningarna du använder inte innehåller SLS, SLES, alkoholer, syntetiska färgämnen eller hårda konserveringsmedel.

Det är värt att tänka på att den här ömtåliga huden under ögonen inte tycker om att gnuggas eller sträckas ut. Istället för att ta i när du tar bort ditt smink bör du därför hålla en bomullsrondell fuktad med valfri sminkborttagning mot ögat medan det är stängt. Bomullsrondellen bör smälta ögonsminket och göra huden ren utan att orsaka någon skada.

2. Massage, blöta omslag och masker

Trött och svullen hud under ögonen skulle med all sannolikhet uppskatta att du behandlar den med omslag blötta i örtbaserad infusion eller örtdestillat; du kan även kyla ned dem i kylskåpet innan du sätter lägger på ögonen. När det kommer till örtbaserade infusioner är de som gynnar huden följande: vitt te, kamomill, maskros och limeträd. Aloe vera-gel hjälper faktiskt också trött hud under ögonen. Sådana örtbaserade infusioner kan även användas som en ansiktstoner. Därför kan du sprida den över hela ditt ansikte istället för att fokusera enbart på området under ögonen. Förutom örter bör även grönt te och färska gurkskivor också hjälpa dig att förbättra huden under ögonen.

Att massera huden under ögonen är också ett perfekt sätt att hålla den fast och fräsch. Den behandlingen tar hand om puffighet och förbättrar lymfflödet. Hur ger man huden under ögonen en massage? Till exempel kan du använda isbitar eller köpa en bra ögonkräm som kommer med en speciell massagetopp. Dessutom kan du använda naturliga oljor, t.ex. arganolja. Sprid ut den på huden under ögonen och börja massera med en jaderoller eller massageverktyget som sitter på din kräm.

3. Bra ögonkräm

Att applicera en bra ögonkräm är utan tvekan väsentligt för att man ska få fin hud under ögonen. Det är värt att inse att den här ömtåliga delen av ansiktet måste behandlas med sådana produkter rätt tidigt – redan när man har fyllt 25. En lättviktig, fuktgivande ögonkräm förbättrar garanterat kvaliteten hos din hud och förebygger att rynkor bildas i förtid.

Det är viktigt att förstå att ögonkräm och ansiktskräm är två helt olika produkter. Den förstnämnda är lättare och mer skonsam, medan den sistnämnda ofta är mer kompakt. En annan sak som skiljer de två produkterna åt är ingredienserna. I de flesta fall består ögonkräm av färre substanser än en vanlig ansiktskräm. Varför? För att huden under ögonen definitivt är mer ömtålig och har andra behov som måste tillfredsställas.

Obs!

Ögonkrämer utsätts inte för test av ögonläkare, vilket är obligatoriskt för ögonkrämer. Dessutom kan ansiktskrämer överbelasta den ömtåliga huden runt ögonen. Nästa gång du letar efter en ögonkräm att köpa bör du alltid kolla listan över ingredienser. Försök hitta en produkt som innehåller åtminstone en av följande substanser: vitamin A, C, E, hyaluronsyra, koffein, ceramider och anti-rynk-medel.

Om du vill utsätta huden under dina ögon för effektiv vård bör du se till att ingredienserna som används i en viss kräm är av hög kvalitet och har testats för att se till att de är ofarliga för ögonen. De får inte orsaka irritation eller utlösa negativa effekter.

4. Sömn och vila

Du vet säkert alltför väl hur huden kan se ut efter en sömnlös natt. Brist på en god natts sömn syns som mest under våra ögon: röd bindhinna, trött utseende och svullna ögonlock. Att vara uppe sent har utan tvekan sina negativa effekter och det är huden under ögonen som lider som mest. Om du vill ha hud som ser bra ut måste du därför göra ditt bästa för att få tillräckligt med sömn. Det är trots allt under natten som hudens alla regenererande processer sker.

5. Solskydd

Solstrålning ansvarar för påskyndat åldrande av huden, uppkomst av rynkor och missfärgningar. Tyvärr är solen en av de första fienderna till ungdomlig hud. Ytterligare en faktor som påverkar hudens skick negativt är synliga ljus-HEV med hög energi från skärmar. Vare sig du utsätter huden bara för en av dem eller båda två förstör de gradvis din hud och förändringarna är oåterkalleliga. Det är precis det som gör solskydd så viktigt. Undvik inte att använda solskydd och krämer med hög SPF. Till och med att använda solglasögon hjälper! Självklart bör du hitta solglasögon med UV-skydd, du kan leta efter dem hos en optiker.