Metoder för att eliminera akne – bli av med det en gång för alla!

Akne är inte ett problem som endast tonåringar får. Fler och fler människor lider av så kallad vuxenakne. Anledningen är hormonella förändringar men även stress, föroreningar, medicin. Att räkna med att finnar och pormaskar kommer att försvinna av sig själva är slöseri med tid. Lär dig allt om hur du kan eliminera akne.

Akne – bör du gå till en hudläkare?

Numera finns det beprövade och effektiva sätt att lugna aknesymtom och till och med att eliminera akne en gång för alla. Det är bäst att börja med ett besök hos en hudläkare och fråga om de oönskade förändringarna och finnarna. Läkaren kan diagnostisera vilken typ av akne du har, för om du vet vad det är för sorts akne och varifrån den kommer från så kan du ta reda på orsaken bakom den. Du bör också komma ihåg att mild men systematisk läkning av huden är bättre än invasiv rengöring och att irritera huden.

De bästa metoderna för att bli av med akne

1. När du köper nya kosmetiska produkter, läs då ingredienslistan (INCI)

Det gör att du kan undvika att få hudirritationer av tvättmedel i gel, alkohol i toner, tilltäppande ingredienser i krämer. Leta efter kosmetika som innehåller trollhasselextrakt, nässelextrakt, timjanextrakt, jäst, kaolin, amylum, zink.

2. Akne – tvätta huden superförsiktigt

När det kommer till behandling av akne är det fortfarande ganska vanligt att använda antibakteriell tvål eller gel. Men kom ihåg att orsaken till akne inte är bakterier, utan hormonella förändringar i kroppen. Det är därför ständig användningen av sådana produkter kan orsaka torrhet men inte ta bort finnar, medan akne kan förvärras och talgutsöndringen kan öka.

Använd en mild rengöringsprodukt 1 – 2 gånger om dagen.

Undvik produkter med natriumlaurylsulfat och natriumlauretsulfat eftersom de kan irritera huden. Å andra sidan kan din gel eller skum (en mildare version av en gel) innehålla betain, decylglukosid, dinatriumlauretsulfosuccinat.

3. Akne – använd en toner och återfukta

När huden har rengjorts med gel, bör du definitivt använda en toner – när huden har rengjorts kan dess pH-värde ha störts, så att utsöndring av talg snart kan följa. En toner lugnar talgkörtlarna och fräschar upp huden. Kom ihåg att din toner inte får innehålla alkohol. Om du har torr hud bör du använda en mild fuktkräm. Det är bäst om den är lätt, med en gelstruktur för att inte täppa till porerna.

4. Akne – exfoliera på ett smart sätt

För att bli av med döda hudceller som blockerar talgkörtlarna kan du använda en mild enzymatisk peeling (de innehåller frukt- eller växtbaserade enzymer som löser upp de döda hudcellerna) eller högeffektiv och hjälpsam kosmetika med fruktsyror (alfa- & betahydroxisyra ). Kom ihåg att applicera syrorna på kvällen – de jämnar ut huden och gör den ljusare samt minskar hyperpigmenteringar och överdriven utsöndring.

5. Akne – använd gel eller kräm mot finnar

Om du ser en ny finne eller känner att den håller på att komma fram, bör du bekämpa den. Skaffa en högkoncentrerad antibakteriell stick, concealer eller gel. Den typen av kosmetika påskyndar sårläkning och hindrar finnar från att byggas upp. De produkterna innehåller vanligtvis salicylsyra, tea tree-olja och lugnande ämnen, t.ex. trollhasselextrakt eller termiskt vatten.

6. Akne – skydda din hud mot solen

Att sola är skadligt för din hud, oavsett ålder och hudtyp. Uppenbarligen påskyndar det åldrandet av huden och gör den benägen till cancerförändringar. Det är ogynnsamt för hud med akne av en helt annan anledning. Solen torkar huden och den börjar snart försvara sig genom att producera överdrivet mycket talg. Använd lätt kosmetika med minst SPF 30, särskilt om du använder kosmetika med fruktsyror över natten. På så sätt minimerar du risken för hyperpigmenteringar.

7. Akne – kläm inte finnarna utan använd speciella behandlingar

Det är inte en bra idé att klämma de variga förändringarna på huden. Sådan invasiv behandling kan göra huden irriterad och infekterad. Dessutom sprider du bakterierna som ansvarar för akne över hela ansiktet och ökar risken att nya finnar dyker upp. Besök istället en kosmetolog för att få en ansiktsbehandling med ultraljudskavitation. Den irriterar inte huden och är hänsynslös mot finnarna.

Din hud uppskattar även lugnande behandlingar som masker med alger eller örter. De är kända för att lugna och återfukta huden utan att täppa till porerna. När det gäller hud med hyperpigmentering, livlös, matt, trött, med upprörd talgutsöndring, är det bästa valet ett serum med C-vitamin. Det har bevisats att det inte bara föryngrar utan även förbättrar hudtonen, läker akne, jämnar ut ärrbildning efter akne och eliminerade hyperpigmenteringar.