Känslig hud – de viktigaste reglerna att följa om huden är ömtålig och utsatt

Känslig hud kräver mycket arbete och ger många utmaningar. Den brukar vara lite oförutsägbar och det är därmed svårt att förutse möjliga orsaker till irritation. Tack och lov så är det enklare att minska dess benägenhet att bli irriterad då du lärt dig att ta hand om den och förbättrat dess skick. Om ditt ansikte också reagerar på utomstående faktorer så är det dags att se hur du kan ta hand om känslig hud.

Hur vet man om ens hud är känslig?

Rodnad, flagande, torrhet, brännande känsla, en känsla av täthet, klåda – dessa symptomen är alla typiska för känslig och reagerande hud. Var och en av dessa signalerna avslöjar den inflammatoriska process som börjat eller försigår. Symtomernas intensitet beror på vad som avlöste överkänsligheten, om det till exempel är en hudåkomma och inte bara en allergisk reaktion orskad av kosmetika, så är symptomen starkare.

Tänk på att:

känslig hud kan få rodnad även pga stress, kost, temperaturföränringar och mens. Plötslig rodnad och känslan av tät och stickande hud är vanlig efter man använd en opassande produkt.

Vad orsakar den brännande känslan?

I de flesta fall så är överdriven känslighet genetiskt men det kan även ha att göra med hudåkommor så som atopisk dermatit, seborré och rosacea.Det är sammankopplat till överhudens struktur eller skador på den. Ibland så kan frisk hud bli känslig och reagera på faktorer som inte orsakade reaktioner innan. Detta kan ske om man försvagar huden genom felaktig och långvarig hudvård. Hud som är känslig kan även ha ett samband med hormonell obalans.

Vad tycker känslig hud inte om?

Både utomstående faktorer (exogena faktorer) och faktorer som har med kroppen att göra (endogena faktorer) orsakar skada för känslig hud och det är just detta som gör känslig hud till en sådan utmaning. Flertalet skadliga saker som kan påverka är: väderförhållanden (blåst, köld, temperaturförändringar) hårt vatten, kosmetiska produkter, gnidande rörelser, matallergier. Men som tur är finns det många saker man kan göra för att hjälpa känslig hud.

Hur tar man hand om känslig hud?

Att välja passande kosmetika är vägen till framgång. Man måste använda särskilda produkter på apoteket som är anpassande för hud som är känslig, reagerande, atopisk eller kopparfärgad. Naturliga oljor som återställer hydrolipidbalansen, skyddar, läker och lindrar huden är också bra. Sötmandelolja är den olja som är skonsammast.

Kolla efter produkter som är utan irriterande ämnen eller aromer. Använd produkter som ger styrka åt huden och minskar rodnad och därmed förhindrar inflammation.

Hudvård för känslig hud med några enkla steg

  1. Använd skonsam rengörings mousse och micellärt vatten som är baserade på ingredienser som  lindrar och skyddar huden mot utomstående påverkan som kan skada.
  2. Din dagkräm behöver kunna skydda huden från utomstående faktorer och även solljus och behöver ha ett SPF på minst 20. Det bästa alternativet är att använda fysiska solskydd då det är skonsammare för känslig hud än kemiska solskydd.
  3. Din nattkräm nehöver kunna ge intensiv läkning för huden och lindra irritationer.
  4. Använd en skonsam enzymskrubb en gång i veckan som hjälper att lösa upp banden mellan döda hudceller som som gör detta på ett sätt som inte tränger in för mycket. Använd en hudmask efter exfolieringen.

De vanligaste misstagen man gör med känslig hud

  • Gnider huden.
  • Använder produkter med kraftig verkan.
  • Använder flera olika krämer på samma gång.
  • Byter produkter för ofta.
  • Experimenterar med ny kosmetika.
  • Använder örter utan att rådfråga läkare.