Fräknar och hyperpigmenteringar. Älska dem eller ta bort dem?

Vissa älskar dem, andra hatar dem. Fräknar är mindre hyperpigmenteringar på huden som vanligtvis är ärftliga. De kan även dyka upp efter långvarig exponering för solljus. Vad bör du veta om dem? Kan man ta bort dem? Nedan kan du se några saker du kanske inte vet om fräknar.

Läs handboken nedan om din hud är täckt av fräknar eller om de förekommer sporadiskt. Du kommer att lära dig allt om vad du kan göra åt dem och hur du tar hand om din fräkniga hud.

Fräknar. Vad är de?

De kan förändras med din ålder och med årstiderna – blekna eller bli mer framträdande. Vad är ens fräknar för något? De är mindre hyperpigmenteringar på huden och deras förekomst bestäms av våra gener. Det är melanin som ansvarar för dem, ett pigment som finns i huden och skyddar den mot UV-strålar. Fräknar är ingenting annat än pigmenteringsdysfunktion och överskott av melanin som ansamlas i huden. De förekommer mest i ansiktet, på kinderna och på näsan. Det är dock inte en bestämd regel eftersom fräknar kan förekomma över hela kroppen.

Varifrån kommer fräknar?

Det finns alla möjliga orsaker bakom att fräknar dyker upp på kroppen. De är väldigt vanliga hos personer med ljus hudfärg. Därför förknippas fräknar med rödhåriga personer eftersom deras hud vanligtvis är ljusare.

Om du undrar var fräknarna kommer ifrån, måste du veta att:

 • de mestadels är ärftliga och tendensen till fräknar sitter i dina gener,
 • de är har att göra med melaninsyntes i huden, som råkar sprida sig ojämnt, t.ex. på grund av exponering för solljus,
 • de kan förekomma eller bli mer framträdande till följd av vissa sjukdomar, hormonella fluktuationer, inflammation och trauma.

Det är ganska intressant att nyfödda bebisar och små barn inte har fräknar. De hyperpigmenteringarna uppträder inte förrän barnet är minst 3 år gammalt. Det fenomenet uppstår eftersom de yngsta organismerna inte kan producera större mängder melanin. I vissa fall försvinner fräknarna av sig själva och hos vissa stannar fräknarna kvar.

Är fräknar farliga?

Det finns de som behandlar fräknar som den vackraste dekorationen på deras hud. För andra, som är fulla av prickar, ser kinderna inte bra ut och de behandlar det som ett skönhetsfel som måste täckas över. Du bör dock komma ihåg att fräknar inte är farliga för din hälsa – de kan ibland vara en signal från din kropp som tyder på att något dåligt pågår, t.ex. hormonella fluktuationer eller att du tillbringar för mycket tid i solen.

Borttagning och att göra fräknar ljusare

Om du är en av de som ogillar sina fräknar och du är långt ifrån besegra dem, kan du prova några metoder för att göra dem ljusare. Det går inte alltid att ta bort fräknar helt och hållet eftersom det beror på var de sitter och hur intensiva de är. Men att bara göra den ljusare kan göra att vissa personer känner sig mer bekväma och får bättre självkänsla.

Här är de mest populära metoderna för att göra fräknar ljusare som du kan använda i din skönhetsrutin hemma, men inte bara.

 • C-vitamin-serum – askorbinsyra har bekräftat ljusnande verkan och används framgångsrikt vid läkning av hyperpigmenteringar. Om du använder ett serum med C-vitamin på dina fräknar är det väldigt troligt att de kommer att bli ljusare och att din hud får ett strålande utseende.
 • Krämer och salvor som gör huden ljusare – vissa apotek och kosmetiska butiker säljer krämer och salvor för fräknar som baserade på ljusnande egenskaper hos ingredienser som askorbinsyra, lökextrakt eller Kalanchoe-extrakt.
 • Laser eller ljus – borttagning av fräknar med hjälp av laser eller läkning av hyperpigmenteringar med hjälp av ljus är en bra men dyrare metod. Sådan behandling görs på en professionell skönhetssalong. Lasern kan effektivt ta bort hyperpigmenteringar såsom fräknar medan ljus, t.ex. LED, kan göra dem synbart ljusare.

Var proaktiv. Hur förhindrar man fräknar?

Det bästa man kan göra om man har hud som är benägen att få fräknar är att vara proaktiv. Istället för att läka och göra de hyperpigmenteringar som redan finns ljusare är det lättare att förhindra dem. Hur gör man det?

 1. Begränsa solexponering på sommaren mellan klockan 12 – 15.
 2. Skydda ditt ansikte med en hatt med stort brätte.
 3. Försök att välja att vistas på platser som ligger i skuggan och undvik att sola.
 4. Använd alltid solkräm med SPF 30 eller högre.
 5. Täck din kropp med naturliga tyger som andas.
 6. Kolla dina hormoner regelbundet.
 7. Använd kosmetika med antioxidanter.