Rätt ordning att applicera dina hudvårdsprodukter i. Lär dig att göra det på rätt sätt!

Kan jag applicera naturlig olja om jag använder ansiktskräm dagligen? När borde jag använda ett serum? Är ansiktstoner viktigt? Exfoliering då – ska jag göra det före eller efter att jag tvättar ansiktet? Lita på oss, ordningen du applicerar dina hudprodukter i har en betydelse. Din hud kommer att tacka dig om lär dig att göra det på rätt sätt.

Det är mycket som har sagts om de bästa hudvårdsprodukterna och de ingredienser som används i dem. Allt det stämmer mycket väl. Men det finns ett annat problem som har en stor påverkan på din hud – och det är ordningen man applicerar hudvårdsprodukter i. Även det bästa serumet kan trots att verka mindre effektivt än det egentligen är om du inte vet hur och när du ska applicera det.

Varför ska du bry dig om att applicera dina hudvårdsprodukter i rätt ordning?

Nu undrar du säkert om det verkligen spelar någon roll om du applicerar krämen först och sedan följer upp med ett serum. Tydligen har ordningen du applicerar hudvårdsprodukter i faktiskt en betydelse. Tänk bara, du kan inte förvänta dig att en särskild kosmetisk produkt ska fungera som den är avsedd att göra och som tillverkaren lovar att den ska göra, om du använder den vid fel tillfälle. I de flesta fall är det vårt eget fel om en skönprodukt är mindre effektiv än den ska vara – vi applicerar den på fel sätt. Man måste inse att när hudvårdsprodukter används i rätt ordning, transporteras de djupare utan att lämna några klibbiga rester på huden. Dessutom, när de används på rätt sätt får huden en komprimerad del av de närande substanserna som levereras till alla dess lager.

Rätt ordning att applicera dina hudvårdsprodukter i

Innan de här galenskaperna med skönhetsritualer gör dig tokig och du börjar använda allt på en gång utan att tänka på det, borde du sakta ner och kolla vad skönhetsprodukternas rätta ordning är. Att sätta ihop en enkel hudförbättrande plan tar bara en kort stund men det ger dig mycket bättre resultat än när du använder kosmetiska produkter utan att reflektera över den rätta ordningen.

 1. Naturlig olja för att ta bort smink
  Startpunkten i hudrengöring och sminkborttagning görs med en produkt i oljeform. Du kan ta e vanlig skönhetsolja (antingen naturlig olja eller oljeblandning), babyolja eller rik ansiktsmjölk. En sådan behandling frigör din hud från den mest envisa smutsen, samlar upp överflödig talg såväl som att smälta bort smuts och sminkprodukter.
 2. Micellär lotion
  Nu är det dags att gå vidare till steg nummer två i ansiktsrengöringen, men den här gången med hjälp av en mildare produkt som har miceller att tacka för sin verkan – molekyler som är bra på att dra åt sig smuts. En bomullsrondell som fuktats med micellär lotion tar bort allt som oljeprodukten inte lyckades samla upp.
 3. Ansiktstoner
  När ansiktet väl är rent måste du tona det. Det gör antingen ansiktstoner eller ett örtdestillat. När de appliceras på huden lindrar båda produkterna irritationer och balanserar ut hudens pH.
 4. Ansiktsserum
  Den allra första hudkonditionerande produkten som måste appliceras på helt rengjord hud är ansiktsserumet. Det har den starkaste effekten och penetrerar djupast, därför måste den användas på huden först. Annars kan andra hudvårdsprodukter hämma serumets effektivitet.
 5. Ansiktskräm
  När huden helt och hållet har absorberat serumet kan du plocka upp en ansiktskräm. Du bör använda den huvudsakligen för att förebygga fuktförlust och försegla de närande substanserna som serumet levererar djupt i huden. Ansiktskrämen skapar ett ocklusivt lager på huden och tar väl hand om hudens yttre lager, alltså epidermis.
 6. Ögonkräm
  Tillsammans med ansiktskrämen bör du applicera en ögonkräm som är specifikt till för den ömtåliga huden runt ögonen. Den här produkten ansvarar för att förebygga att huden blir hängig och att du får mörka cirklar under ögonen, den förbättrar hudens motståndskraft och gör den ljusare.

När är det perfekta tillfället för ansiktsmasker, ampuller eller solskydd?

Ordningen du applicerar hudvårdsprodukter i kan förändras när du vill introducera fler produkter, som masker, ampuller, oljor och solskydd. När bör du applicera dem för att få bästa resultat?

En gång i veckan kan du använda en ansiktsmask eller ampuller – gör det istället för ett ansiktsserum, innan du sätter på din ansiktskräm. Båda produkterna ansvarar för att leverera närande substanser till hudens djupaste lager och det innebär signifikant hudförbättring. När det kommer till naturliga oljor kan du använda dem direkt efter att du har rengjort huden eller istället för en ansiktskräm – men var systematisk med det. Du bör hitta en olja som uppfyller din huds alla behov, inte bara för att ge dig en antibakteriell effekt. Då kan du vara säker på att så ditt ansikte snart kommer att få lyster och skyddas mot vattenförlust. Ibland kan du också behöva solskydd, du kan använda det istället för ett ansiktsserum eller precis efter det. Den här typen av skydd är särskilt värdefullt när du vill använda ett ansiktsserum med retinol på morgonen utan att utsätta din hud för fara till följd av solljus.