Vilken hudtyp har du?

Att känna till sin hudtyp är det första steget som gör att du kan välja den rätta skönhetsrutinen för dig själv. Du kan få hjälp av ett proffs som kan avgöra vilken hudtyp du har, men du kan vanligtvis ta reda på det själv med en noggran observation av huden. Kolla vilken av hudtyperna under som passar din hud och se hur du tar hand om den.

Vilken hudtyp har du? – De olika hudtyperna

Torr hud – tunn, skör, ofta matt och trött.

Man bör börja ta hand om torr hud då man är i 20 årsåldern  eftersom denna sortens hud rätt fort kan få rynkor. Den delen av huden som är mest känslig sitter runt ögonen och läpparna. I skönhetsrutinen för torr hud ska man undvika tat använda vanlig tvål eftersom den orsakar torrhet och även undvika kosmetika som innehåller alkohol (som tex alkohol dentat). Försök istället att använda skonsamt rengöringsskumm och rengöringsmjölk till sminkborttagningen. Du kan även använda OCM metoden (och välj oljorna som funkar bäst för torr hud). Den bärsta sortens olja för torr hud är bomullsfröolja, nattljusolja och avokadoolja. Något som ger mycket fördelar är att använda återfuktande och närande ansiktsmasker 2-3 gånger i veckan. Använd även en skonsam enzymatisk exfoliator då den inte behövs gnidas in i huden. Använd naturlig aloe vera för att återfukta och lindra irritationer i torr hud.

Känslig hud är väldigt lik torr hud. Den är extremt tunn och nästan genomskinlig – så blorkärlen är ofta synliga. Denna sortens hud är benägen att få irritationer, allergier och utvidgade kapillärer.

Känslig hud behöver mycket vård och all kosmetika man använder, samt ansiktsmasker behöver vara hypoallergena. Man bör använda återfuktande och närande ansiktsmasker 2-3 gåner i veckan. Rengörande masker bör användas mindre ofta. Skonsamma och naturliga oljor är ett perfekt komplement i skönhetsrutinen. En av de bästa oljorna för kändlig hud är sötmandelolja.

Fet hud är tjock och glänser nästan hela tiden. Å ena sidan så är denna hudtypen mer motståndskraftig mot skadliga utomstående påverkan och chansen att få rynkor är mindre, men å andra sidan behöver man lägga ner mycket kraft på att den ska se frisk och vacker ut. Fet hud är en perfekt plats för bakterier och därför dyker nya pormaskar och finnar snabbt upp. Du bör ofta göra renande behandlingar. I den dagliga skönhetsrutinen bör man använda rengöringsgel, emulsioner och toners. Tänk på att fet hud också behöver återfuktning och mår bra av naturliga oljor, man behöver bara se till att de passar hudtypen. Prova jojobaolja, tamanuolja eller hampolja.

Blandad hud har egenskaper av våde torr och fet hud. Oftast så befinner sig den feta huden i T-zonen (alltså i pannan, näsan, hakan) medans den torra huden är på kinderna.

När man utför skönhetsrutinen med denna hutypen så bör man använda kosmetika som återfuktar och även balanserar talkörtlarnas produktion. Den bästa kosmetika för blandad hud är jojobaolja – den inte bara återfuktar utan hämmer även talg från att utsöndras i de feta områdena av huden. Detta sker tack vare squalen som finns i oljans sammansättning och som tar hand om förbättringen av dess mängden då squalen även är en del av kroppens egna talg.

Tänk även på att då man har blandad hud så ska man placera en renanade mask på de feta hudområdena och en återfuktande mask på de torra.

Normal hud är den sortens hud som barn brukar ha. Endast en liten procent av vuxna har denna sortens hud men bra utseende, ordentlig återfuktning och utösndring av talg och som är helt utan hyperpigmenteringar eller finnar. Skönhetsrutinen för denna hutypen är problemfri. Man kan till och med tvätta huden med bara vatten och tvål. En gång i veckan bör man använda renande och återfuktande ansiktsmasker.