Steg för steg sminkborttagning. Hur gör man det på rätt sätt?

Sminkborttagning. Det låter lätt, men kan vara knepigare än man tror. Hur tar man bort maskaran utan att bryta fransarna? Hur rengör man huden utan att irritera den? Dina frågor kommer besvaras här nedanför, så läs vidare för att se hur man tar bort sminket på rätt sätt steg för steg.

Varför är sminkborttagning så viktig? Man bör aldrig hoppa över den (för om den görs på rätt sätt så):

  • förhindrar den att pormaskar och porer täpps igen,
  • återställer den syra-balansen i huden,
  • gör den det lättare för huden och fransarna att återhämta sig över natten,
  • minskar den risken för irritationer och lindrar huden,
  • tar den bort toxinerna som samlats på huden under dagen.

Vad behöver man för att göra sminkborttagningen?

Kosmetika som är till för sminkborttagning har gott om micellär vätska, tvåfas, alkoholbas, balsam eller oljor. Hur väljer man en produkt som gör rent huden och förfriskar den utan att irritera den? Det beror mycket på hudtypen – ju torrare och känsligare den är, desto skonsammare sminkborttagare behöver man.

Den mest populära micellära vätskan vars formula består av miceller vars partiklar fångar upp smutsen och tar bort den från huden utan att den behöver gnidas. Ett annat bra alternativ är naturliga oljor för sminkborttagning, som även kan hjälpa till med att ta bort vattenfast kosmetika och ge näring åt huden utan att lämna den torr. De som har känslig hud bör använda rengöringsmjölk vars formula är mild och som tar bort smink och gör huden återfuktad och len.

Hur gör man en sminkborttagning steg för steg?

Lika viktigt som rätt val av kosmetika är att veta hur de ska användas. Den hårda statistiken indikerar att över häften av alla kvinnor tar bort sminket på fel sätt. Detta är ett stort problem eftersom felaktig eller otillräcklig sminkborttagning lätt leder till hudirritationer och problem så som akne. Därför är det viktigt att veta hur man utför sminkborttagning på rätt sätt.

Steg 1. Börja med ansiktsrengöringen

Innan man börjar att ta bort sminket så måste man rengöra huden. Detta gör med genom att använda en gel för ansiktstvätt eller genom att utföra den så kallade OCM (Oljerengöringsmetoden, där man använder sig av ricinolja och en annan olja man väljer, som tex arganolja, druvkärneolja,  eller jojobaolja). Med detta steget gör man huden mjuk och våt vilket underlättar sminkborttagningen.

Steg 2. Lätt men precis ögonskinkborttagning

Man bör koncentrera sig mest på området runt ögonen eftersom det är där som det finns mest kosmetika. Ögonsminksborttagning kan utföras med olja, micellär vätska eller rengöringsmjölk – oavsett vilken man använder så måste man använda den lätt för att undvika ribbning. Fukta bomullspadden och tryck den mot ögonlocket och håll den där i några sekunder och ta sedan försiktigt bort msinket genom att föra den mot ögats yttre hörn. Upprepa detta några gånger men nya rena bomullspads (så du kan se när ögonlocket är helt rent).

Steg 3. Läppsminksborttagning

Om du använder läppstift så bör du ägna lite tid åt att ta bort det med. Använd en bomullspad och kosmetikan du valt att använda för sminkborttagning och ta bort läppstiftet på samma sätt som för ögonlocken.

Steg 4. Ansiktssminkborttagning

Då var det dags att ta bort sminket i ansiktet, eller snarare att tvätta det igen, men denna gången mer precist. Denna gågnen är det en bra ide att använd gel eller skum för ansiktsrengöring eftersom det ser till att mer exakt få bort all kvarvarande smuts från huden. Då du ända håller på bör du göra en lätt ansiktsmassage för att hjälpa det kunna bli ännu renare och förbereda huden för nästa del. En gång i veckan så kan man byta ut ansiktsrengöringen mot en exfolierare för att få bort döda hudveller och rengöra ansiktet mer exakt.

Steg 5. Toner

Sist så har vi tonern. Detta steget hoppas ofta över men det är väldigt viktigt då det återställer huden och ger den rätt pH. Tonern lindrar inte bara utan förebygger även irritationer och balanserar hudens funktioner samtidigt som den även tar bort alla återstående toxiner som vi inte kan se.