Torr hud: se hur man återfuktar den med vatten och bibehåller fukten

Med sin karaktäriska och krävande natur så behöver vi ge vår torra hud massa uppmärksamhet och omsorg. Det som kan vara knepigt är att den uttorkade huden kan ta mer skada om vi är för överbeskyddande mot den. Därför är det fiktigt att veta hur man ska ta hand om torr hud så vi kan göra den vackrare och få slut på problemen den orsakar samt skydda den mot för tidiga rynkor. Hur förbättrar man torr hud och vilka misstag bör man undvika?

Vilka är egenskaperna hos torr hud?

Så torr hud är torr, det vet vi redan. Men vad mer är den? Torr hud blir snabbt matt och grov vid beröring. Dessutom blir torr hud åtstramad vid opassande behandlingar och man får en obekväm känsla av sammandragen vävnad.

I de flesta fallen så är torr hud också tunn vilket betuder att det lätt går att se igenom kapillärerna. Som tidigare nämnts så brukar torr hud åldras snabbare än andra hudtyper och på grund av detta så dyker fina linjer helt klart upp fortare då huden har brist på fukt.

Varför är min hud torr?

uttrycket ”torr hud” används för att beskriva hud som tillverkar mindre talg än vad den behöver, och den känns därför stram. Denna otrillräckliga nivå av talg gör att huden har en avsakand av lipider som är det som ser till att huden har tillräckliga fuktnivåer. Då dessa saknas så betyder det att huden är utan skydd mot irritationer som stör huden något avsevärt.

När beläggningen av lipider på huden är skadad så blir resultatet en överflödig förlust av fukt. En intressant fakta är att torr hud inte har med våra gener att göra, så vi kan med andra ord into ärva denna ”kvaliteten”. Oftast så beror torr hud på skada under en lång tid och utmattning av huden orsakad av utomstående irritationer som tex dessa:

 • kall, torr eller varm luft
 • UV strålning
 • kallt väder
 • överexponering i solen och höga temperaturer
 • luftkonditionering

Det här är dessvärre inte de enda faktorerna som orsakar förlust av fukt i huden. Att ta mediciner som ändrar på fuktbalansen i huden kan också påverka hudens återfuktning negativt. En annan orsak till torr hud är klimakteriet som göd talgkörtlarna mindre aktiva och därav minskar gradvis effektiviteten i hudens hydrolipidbarriär som då inte skyddar lika bra mot utomstående irritation. Sist så kan även hormonerna orsaka fuktförlust i huden. Just därför så är torr hud ofta ett problem för gravida kvinnor och de som börjat klimakteriet.

Alla sorters torr hud

Grov, matt och trött – dessa är bara några uttryck som används för torr hud. I allvarligare fall kan torr hud kännas obekvämt åtstramad, men även sliten så att den kliar och flagnar. Ibland kan torr hud vara en motreaktion på en hudprodukt som inte passar hudens behov. Därför är det bra att vara försiktig om end nervfibrer brukar vara överreaktiva. Kort sagt så kan vissa ingredienser aom används i skönhetsprodukter göra huden irriterad, vilket även gör den uttorkad.

De två vanligste typerna av torr hud är:

 • hud med lipidbrist – här orsakas problemet av otillräcklig lipidtillverkning
 • uttorkad hud – här orskas problemet av utspridd talg och utsönding av svett i kombination med en brist på naturliga fuktivande ämnen

Tänk på att:

Luftkonditionerade rum eller påslagna element kan orsaka luftfukten att sänkas med över 50%! Så skydda huden och andvänd särskilda luftfuktare om du spenderar en lång tid på sådana ställen.

Hur förbättrar man torr hud?

Använd endast produkter av hög kvalitet som ger din hud återfuktning och lipider – med andra ord bör du helt undvika kosmetika som innehåller alcohol. Det är viktig att inse att  torr hud går bra ihop med naturliga skönhetsoljor så som jojoba och sötmandelolja. Visare så bör fuktighetskrämen du använder kunna fölrse huden med den naturligs fukt som den så uppenbart har brist på. För produkter som återställer lipiderna så ska de användas för att skydda huden mot ytterligare förlust av fukt – produkter som gör detta är naturliga kosmetiska smör eller oljor (tex sheasmör eller babassusmör).

För daglig hudvård så kan man använda en vanlig fuktighetskräm som är utformad för att behandla torr hud. Försöt att hitta ne kräm av hög kvalitet eller ett naturligt ansitksserum (tex med aloe vera extrakt). En annan sak som är bra att inse är att en ansiktskräm bör ge dig ett visst solskydd med minst SPF 20 eller högre. Att ge återfuktning till alla hudlagren hjälper läderhuden att återfå sin naturlig återfuktnings förmåga. Med detta i åtanke så är det viktigt att man ser till att huden inte är utan serum, naturliga oljor, ansiktskräm för dagen samt en riklig nattkräm.

Nattkrämer som är anpassade för torr hud ska ge den återhämtning, näring och återställa lipiderna. Med tanke på detta så bör man se till att sminkborttagare endast innehåller ingredienser av bra kvalitet. Med andra ord så bör produkterna man använder för att ta bort sminket med inte innehålla alkohol då det bara kommer att försämra problemen. Använd produkter som ansiktsmjölk, emulsioner och toners som är anpassade för torr hud. Var tredje vecka bör man hjälpa huden att återskapa sig själv med hjälp av en enzymatisk peeling som uppföljs med antingen en fuktighetsgivande eller näringsgivande mask.

Misstagen med hudvård för torr hud

man bör vara medveten om vad som bidrar till att huden förlorar vätska och fukt. De vanligaste hudvårdsmisstagen som vi gör utan att vara medvetna om är att:

 • Appliceria mekanisk peeling (de är för hårda för ömtålig och torr hud).
 • Tvätta ansiktet med klorerat kranvatten (detta torkar ut huden).
 • Använda tvål för att tvätta ansiktet (den är sur och stör hudens pH nivåer som resulterar i uttorkning). 
 • Gnida ansiktet med en handduk (detta berövad huden på talg).