Huden när man är 50+ – hudvård, smink, behandlingar

Fungerar dina favoritkrämer som du har använt i åratal inte längre? Plötsligt ser du att huden blir lös, rynkor uppstår på den, dess färgförändringar och torrhet förstärks? Snart blir rynkorna djupare och hyperpigmenteringar följer. Du måste agera och anpassa din hudvård utefter hudens behov och ålder. Här är de bästa lösningarna för huden när du är över 50 år gammal.

Hur snabbt du åldras beror på dina gener, dessutom spelar tyngdkraften en roll, men det finns även yttre faktorer som på grund av våra egna handlingar också kan skada huden och påskynda minskningen av kollagen, elastin och hyaluronsyra. Alla timmar som tillbringas i solen, UV-strålar, köld, cigaretter, tändare, stress, mediciner, att äta när man har bråttom, allt påverkar. Lär dig vad åldrande hud behöver, hur du tar hand om den och vilken smink du ska ha på dig.

Åldrande hud efter 50 – hur ser den ut?

När du har passerat femtio år börjar östrogenet minska. Förändringarna i hudstrukturen och utseendet är oundvikliga. Corneum blir tjockare och resten av hudlagren (epidermis och subepidermala lager) blir tunnare. Huden får en annan färg, blir tråkig, ibland gulaktig, hyperpigmenteringar och vidgade blodkärl kan förekomma. Tyvärr får huden färre näringsämnen med åren eftersom dess absorptionsförmåga försämras. Det skyddande skiktet blir också tunnare. Resultatet är att huden blir mindre elastisk, grov, torr, känslig, täckt av rynkor, och ansiktet ovalt är mindre fast.

En högkvalitativ kräm för åldrande hud

Krämer för åldrande hud är det viktigaste i skönhetsrutinen. De måste däremot återfukta och samtidigt ha en anti-aging-effekt. Basera din hudvård på de välkända och beprövade ingredienserna mot åldrande. De komponenterna kan vara:

A-vitamin – eller retinol, ”stryker” synbart ut rynkorna och ansvarar för tillväxten av epidermisceller, stimulerar kollagensyntes,

C-vitamin – är helt otroligt för vård av huden oavsett ålder; stärker förnyelsen av kollagenfibrer, förbättrar hudens hudfärg och stärker blodkärlen; den är en stark antioxidant, så den skyddar huden mot fria radikaler. Utöver det eliminerar C-vitamin vuxenakne och ger en jämnare hudton. C-vitamin absorberas väl och levereras i form av ett lätt serum – det blir då djupare och mer effektivt,

E-vitamin och koenzym Q10 – är ännu ett ämne med en bekräftad gynnsam inverkan på huden; de är starka antioxidanter som stöder hudregenerering,

Fotoöstrogener (växtbaserade hormoner) – extraheras oftast från soja och verkar på ett sätt som liknar det hos östrogen i människor, dvs ökar epidermisregenerering och stimulerar kollagenproduktion samtidigt som de återfuktar huden ordentligt.

Åldrande hud – använd alltid UV-filter

Solen är ungdomens största fiende. Den påskyndar hudens åldrande, så din dagkräm måste innehålla UV-filter. Applicera den alltid i ansiktet, men även på halsen och bröstet. När man har fyllt 50 är det ett absolut måste att ha en speciell kräm under ögonen – det jämnar ut rynkor runt ögonen utan att orsaka irritation av den känsliga huden i det området.

Den perfekta lösningen är en kräm med lyftande egenskaper. Som nattkräm bör du använda en djupt regenererande produkt eller ett bra serum som har mycket mer intensiv och exakt verkan, t.ex. serum med retinol. Kom ihåg att solskyddsfiltret bör vara minst SPF 30.

Åldrande hud och akne

Visste du att efter 50 års ålder är vi mer benägna att få vuxenakne? Anlag för det är ärftliga men kan även vara ett direkt resultat av minskande hormoner. Dessutom blir blodkärlen bredare och ibland får man papiller i ansiktet som gör ont. Vid den typen av hudförändring bör man gå till en specialist och tills dess bör du undvika starka och väldigt invasiva exfolierare produkter och rengöringsgel som torkar ut.

Smink för åldrande hud

Den huvudsakliga uppgiften för smink för 50+ hud är att kamouflera alla brister, rynkor, fåror. Använd en concealer, högkvalitativ foundation och puder. Börja med att dölja de mörka ringarna runt ögonen, kamouflera sedan hyperpigmenteringar eller täck utvidgade blodkärl med grön concealer. Din foundation ska vara lätt och inte samlas i vecken. Det perfekta valet vore en DD-kräm.

Du kan även välja ett milt bronspuder (det är bäst när det innehåller guldtonade partiklar) eller persikofärgad rouge. Juicefärger på rouge är bäst för yngre hud. Välj ett puder med HD-effekt som reflekterar ljuset eftersom det gör att rynkor syns mindre. En liknande regel gäller när du väljer nyans på ögonskugga.

Du kan använda läppglans av alla slag, t.ex. plumpning eller konditionering, fuktgivande läppbalsam med ljusa färger, brun eller beige.

Estetisk medicin för eliminering av rynkor

Åldrande hud känns otroligt bra när du behandlar den med professionell vård. Du bör gå till en kosmetolog eller hudläkare regelbundet. De kan matcha rätt behandling med din hudtyp och ge dig tips på hemmabehandlingar som du kan prova. Perfekt för mogen hud är exfolierande produkter med glykol och retinoider. Efter peelingen bör du överväga mildare behandlingar, t.ex. mesoterapi (hudnäring med ultraljud) eller mikrodermabrasion (mekanisk peeling av epidermis).

Om du är trött på dina rynkor kan du välja att vidta mer invasiva åtgärder. Du kan injicera botox – det blockerar nervsystemets impulser i musklerna och gör det omöjligt att göra ansiktsuttryck som genom åren ger dig sådana rynkor. Effekten av botox varar i några månader.

Du kan även fylla rynkor med hyaluronsyra, det är perfekt för att jämna ut fåror, skrattlinjer runt läppar och näsa och på kinderna. Effekten varar i mer eller mindre sex månader.