Flerstegsguide för rengöringsrutin

Den bästa hudrengöringsrutinen – så här gör du det, steg för steg!

Vet du hur man rengör huden i ansiktet? I de flesta fall svarar vi ja på den frågan, eller hur? Det verkar däremot inte vara helt och hållet sant. Med sminkborttagning är du bara halvvägs till ren hud, eftersom förutom färgkosmetika finns det hundratals andra orenheter som samlas på våra ansikten under en dag. De flesta av oss har dessutom dåliga hudvårdsvanor som (och det gör saken värre) vi är helt omedvetna om. Ta en micellär lotion till exempel; många kvinnor tar inte bort den från sina ansikten. Istället följer de upp med en vanlig ansiktskräm och applicerar den på ett tunt lager som skapats av micellerna. Med det sagt är det bra att lära sig och prova en rengöring i flera steg – det är en enkel skönhetsritual som hjälper dig och ditt ansikte att må bra!

Rökblandad dimma, avgaser, toxiner, stress och till och med vissa mediciner – de är faktorerna som påverkar kvaliteten på ditt ansikte på ett rätt negativt sätt. Att frigöra huden från de orenheterna anses därför vara den viktigaste delen i en daglig skönhetsritual. Om den inte utförs regelbundet har inte ens den bästa ansiktskrämen möjlighet att penetrera huden för att ge näring och återfukta som den borde.

Vad är det som gör ordentlig rengöring av ansiktet så viktig?

  • Du förbättrar hudens absorptionshastighet och tack vare massagen som ges under processen stimulerar du huden att arbeta mer effektivt, vilket betyder att den regenereras fortare.
  • Tack vare att du tar bort alla kosmetiska restprodukter, talg, damm och döda hudceller, hjälper du huden att fungera ordentligt.
  • Du förebygger pormaskar, akne och andra blemmor på huden.

Se själv hur enkel en rengöringsrutin i flera steg är. Du kan enkelt göra det hemma alldeles själv. Introducera en ansiktsrengöring i flera steg i din dagliga hudvårdsrutin för att se hur din hud blir ren, frisk och yngre.

Hur rengör man huden i ansiktet hemma?

Den här processen är snabb och enkel. Lär dig fyra steg för att få fullständigt ren hud.

1. NATURLIG OLJA, som är OCM (oljerengöringsmetoden)

Sminkprodukter, orenheter, vattenfast kosmetika? Det är vad naturliga oljor tar hand om. Den här naturliga substansen har inga problem med att ta bort majoriteten av skönhetsprodukter, inklusive de som är vattenfasta. Ta bara en pytteliten mängd naturlig olja och fördela den med över ansiktet med fingertopparna i cirkulära rörelser. Ta sedan bort den från ansiktet med hjälp av en bit fuktigt musselintyg. Torka ditt ansikte med den och doppa den i vatten för att rengöra trasan igen. Fortsätt torka av ansiktet tills du inte ser någon smuts på trasan; eller tills det inte finns någonting trasan kan plocka upp från ditt ansikte.

Det är värt att inse att naturliga oljor som används i oljerengöringsmetoden tolereras väl av huden då de inte stör dess naturliga lipidbeläggning. En annan positiv aspekt av den här metoden som bör nämnas är att naturliga oljor passar alla hudtyper. Det man ska hitta är rätt oljeblandning som gynnar din hudtyp mest, vilket är helt och hållet kopplat till fettsyrorna som en specifik olja erbjuder.

De bästa oljorna att använda i oljerengöringsmetoden:

  • de bästa naturliga oljorna för oljig hud: jojobaolja, hampaolja, valnötsolja, tamanuolja
  • de bästa naturliga oljorna för normal hud: avokadoolja, granatäppelfröolja, arganolja
  • de bästa naturliga oljorna för åldrande hud: mandelolja, gurkörtsolja, rosolja, arganolja
  • de bästa naturliga oljorna för torr hud: bomullsfröolja, grapefruktfröolja, vetegroddolja

2. MICELLLÄR LOTION

Det här steget kan man hoppa över, såvida man lyckats rengöra ansiktet riktigt väl med oljorna. Många gillar ändå att använda sig av micellernas kraft för att ta bort alla orenheter från sina ansikten. En micellär lotion är i vilket fall som helst bra på att dra åt sig alla orenheter som inte tas om hand av oljan.

Du bör veta om det här!
Miceller är mikroskopiska sfärer som kan dra åt sig allt som händer med resten av huden i ditt ansikte. Med andra ord gör miceller din hud ren och fräsch länge. Miceller är otroligt skonsamma och passar perfekt även för torr och känslig hud.

3. RENGÖRINGSGEL FÖR ANSIKTET / RENGÖRINGSMOUSSE

För många är rengöringsgel den enda rengöringsprodukten som används i ansiktsrengöring. Även om rengöringsgel rengör huden från orenheter, passar de inte för att ta bort smink. Men de anses ändå vara kapabla att ta bort även den mest envisa smutsen som finns på huden. En mer mild men ändå precis lika kompromisslös rengöringsprodukt är en rengöringsmousse. Rengöringsmousse är berikad med en dubbel mängd näring och fuktgivande substanser och anses vara perfekta för känslig hud och hud med couperose.

Man bör då inse att när man applicerar ansiktsgel kan huden kännas stram, torr och irriterad. Men varför? För att de flesta rengöringsgeler är gjorda av starka rengörande medel som inte alltid är bra för hudens pH, därmed det sista steget i en ansiktsrengöringsrutin i flera steg.

4. ANSIKTSTONER

Någonting man ofta glömmer bort är en otroligt väsentlig del av hudvården. Förutom att återställa hudens pH-balans och lugna huden, kan en ansiktstoner även frigöra ansiktet från smutsrester. Det här är det allra sista steget som måste tas för att kunna få helt rengjord hy. Man kan säga att ansiktstonern ”korsar T:et och sätter pricken över i:et” i en hudrengöringsrutin i flera steg. Den här hudvårdsprodukten ger dig utan tvekan många fördelar och gör huden redo för de serum eller den kräm du vill applicera.

Sist men inte minst rekommenderas det att man utför en ansiktsrengöringsrutin i flera steg innan man går och lägger sig. Det hjälper huden att utföra sina självregenererande processer enkelt och ostört.