Naturligt för hårets skull: välj rätt olja för håroljning

För att uppnå ett sundare och vackrare hår, att få det att växa snabbare och att skydda det från skada, finns det inget bättre än att regelbundet olja håret. Olja finns i olika former, från köpta färdiga blandningar till olika eteriska oljor, så det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Vilken olja är bäst för håret? Det beror på dina egna behov. Alla oljor har olika fördelar och det är viktigt att välja en som kan fylla dina behov. Nedan finner du en guide till att välja rätt olja för håroljning.

Oljans ingredienser

Det första du ska titta efter är de aktiva ingredienserna som finns i oljan. Alla oljor innehåller olika fettsyror och antioxidanter som har olika fördelar för håret. De vanligaste fettsyrorna är oleinsyra och linolsyra, som har båda en sammandragande effekt och är bra för att stärka hårsäckarna och reducera håravfall. Andra aktiva ingredienser som kan finnas i oljor kan vara vitaminer, mineraler och växtextrakt. Du bör också leta efter oljor som innehåller aloevera, rosmarin och vetegroddextrakt, som alla är bra för håret.

Oljablandningar

Många oljeblandningar innehåller kombinationer av olika oljor och eteriska oljor, så det finns alltid något som passar dina behov. Vissa oljeblandningar är bra för att motverka skörbjugg och håravfall medan andra är bättre för fuktighetssparande. Välj en blandning som passar dina specifika behov.

Essentiella oljor

Essentiella oljor, som är oljor som extraheras från växter, har visat sig ha stor nytta för håret. Dessa oljor kan hjälpa till att öka blodcirkulationen i hårbotten och stimulera håret till snabbare tillväxt. De kan också hjälpa till att behålla fukt och skydda håret från skador. Eteriska oljor som lavendel, citron och rosmarin är bra för håret.

Hårtyper

Beroende på din hårtyp som du har så väljer du vilken olja som passar bäst. För känslig hårbotten är oljor som mandel, jojoba eller oliver olja bäst. För torrt hår som lätt mattas kan du välja oljor som argan, kokos eller ricinusolja. Oljor som avocado, jojoba och macadamiaolja är bra för lockigt hår eller hår som är lätt bräckligt.

Tillämpning

När du väl har valt din olja, är nästa steg hur du på bästa sätt tillämpar det. Du bör börja med att skölja håret ordentligt och applicera oljan från hårrötterna och ner till hårets toppar. Rengör hårbotten före och efter och försök att inte applicera oljan direkt på hårfolliklarna. Oljan ska fördelas helt jämnt över hela håret. Massera försiktigt in oljan i hårbotten för att maximera fördelarna och låt sitta i minst 10-15 minuter innan du sköljer ordentligt.

Konklusion

Att få ett hälsosamt, vackert hår är enkelt, men det kräver att du väljer rätt olja för att uppnå bästa effekten. Oljor är inte bara för att återfukta och ge intryck av glans, vilket är en stor fördel av att olja håret. Oljeblandningar som innehåller eteriska oljor och växtextrakt har visat sig ge bästa resultat för håret. Känn till din hårtyp och välj en olja som är anpassad för din hårtyp och dina behov. När du har väljer olja, följ instruktionerna för tillämpning för att få bästa resultat.