Hur återupplivar man sliten hud? Här är 5 användbara tips

Trött. matt och livlös – dessa orden brukar kvinnor ofta använda då de pratar om huden i ansiktet. Toxiner och många timmar som spenderas framför dataskärmen samt stress är de saker som gör att huden tar skada.

När vi utsätts för dessa negativa påverkningarna så blir huden inte bara mycket svagare utan förlorar även sin färmåga att återskapa sig själv. Men med tanke på detta så borde vi självklart kunna vissa trick som kan hjälpa oss att återuppliva huden i ansiktet. Läs vidare om hur du kan återuppliva sliten hud.

Orsaker till matt hud

Att känna till vad som skadar huden är viktigt. På det sättet så kan du medvetet ta bort de nagativa faktorerna från din omgivning och förbättra huden genom att göra det. Om du kan, försök att undvika:

 • en obalanserad kost – din hud behöver vitaminer som bör förses med maten du äter och inte bara med skönhetsprodukter. De nödvändiga vitaminerna för huden är A, B5, C och E. Även zink behövs som är rätt bra på att ta hand om flera hudrelaterade problem.
 • rökning – huden blir fort sämre när den påverkas av toxiner som röken från cigaretter är full utav. Huden blir rätt så fort matt och benägen att ta skada.-
 • stadsföroreningar – var du bor påverkar också skicket på huden. Luft som förorenats av fabriker och avgaser från bilar som är typiskt i storstäder påverkar också huden.
 • kronsik stress – detta är utan tvekan en av de största orsakerna som påverkar hela kroppen negativt, iklusive huden.
 • brist på fysisk aktivitet/att inte vara utomhus tillräckligt mycket – då du tränar så tränas även huden. Blodflödet ökar vilket gör att toxiner släpps ut av kroppen och då kroppen är stimulerad så kan den faktiskt även bli av med allt som skadar den mycket snabbare.
 • vissa mediciner och sjukdomar – detta går oftast inte att ändra på så tänk på att det finns många läkemedel, iklusive OTC mediciner, som kan bidra till att huden blir svag och matt.

EN 5-STEGSPLAN FÖR ATT ÅTERUPPLIVA ANSIKTSHUDEN

1. Ät hälsosam mat och drick ordentligt med färskt vatten

Matt och sliten hud är ofta resultatet av vitaminbrist. Tämk över vilka produkter som borde ingå i din kost. Om du ogillar vissa matprodukter så kan du använda matersättning som innehåller alla nödvändiga ämnen för huden istället. Försök se till att din kropp får Vitaminer från B-gruppen samt A, E och C och även de värdefulla omättade fettsyrorna.

Friskt mineralvatten har även en stor påverkan på huden. Man ska inte tvivla på kraften av naturlig återfuktning. Så försök att dricka minst 1,5 liter vatten per dag. Genom att göra detta så stimuleras den metaboliska omsättningen i hudens vävnader.

2. Rör på kroppen och ge dig även tid att vila

Ge kinderna rodnad, ge huden syra och få bort toxinerna från kroppen. Alla dessa fördelarna får man om man börjar träna regelbundet. Intensiv träning så som crossfit eller konditionsträning är inte nödvändig, det räcker men en kvällspromenad. En kort resa är också en  bra ide som kan förbättra hudens hälsa.

Det är även bra att vara medveten om att den fyskiska aktiviteten inte behöver ta massa tid då även ett kort träningspass som utförs i ett luftigt rum räcker för att öka blodflödet och ge huden syre.

3. Massera huden

En till bra sak man kan göra för att öka blodflödet och ge styrka åt huden samt ge den näring och snabba på dess självförnyelseprocess är att massera den. Detta är något man kan göra på hela kroppen, inklusive ansiktet och hårbottnen. Huden i ansiktet mår bra av att bli masserad med en jaderulle, gua sha-platta eller andra tillbehör utformad för just detta. Men om du inte har något av detta tillbegören hemma så går det naturligtvis bra att använda händerna – de funkar helt utmärkt för att ge ansiktet en daglig massage. Välj den tid på dagen som funkar bäst, applicera ett bra ansiktsserum eller naturlig skönhetsolja på huden och massera ansiktet med långsamma och lätta rörelser. Om du inte vet hud du ska massera din slitna hud kan du kolla upp tutorial videos online som visar hur man gör.

4. Följ de grundläggande hudvårdsreglerna

Dåliga hudvårdsvanor bidrar också till att huden blir matt och trött. Vill du bli av med de dåliga vanorna? Då ska du följa reglerna här nedan:

 • Tvätta inte ansiktet med alkalisk eller uttorkande tvål.
 • Sluta använda uttorkande produkter, även om huden är benagen att få akne.
 • Undvik att sola eller sola i solarium.
 • Använd alltid solskydd, även på vintern.
 • Skydda alltid huden från köld och vind.
 • Undvik toxiner och rökiga rum.
 • Ta bara bort smink med produkter som är utformade för att göra det.
 • Använd alltid en ansiktstoner efter att du tagit bort sminket.
 • Använd skonsamma skrubbar för att ta bort döda hudceller (tex en skrubb med AHA syror).

5. Ge huden näring och använd testad kosmetika

Serum och krämer som man använder behöver passa ens hudtyp, helt enkelt. Du behöver med andra ord se till att skönhetsprodukterna passar för skadad och sliten hud. Vilka skönhetsproduker och ingredienser ska man leta efter? Vitamin C är ett exempel på ett av de bästa ämnena som kan förbättra huden på ett snabbt sätt. Vitamin C kännetcknas av sin förmåga att lysa upp huden och ge den återhämntning. Dess nödvändiga näring ser också till att hudens ton jämnas ut och får dig att se piggare ut.

Dessutom så bör du kolla efter hudvårdsprodukter som kan skydda ditt ansikte från fria radikaler som gör att huden åldras snabbare. Denna regeln gäller dessutom inte bara för ansiktskrämer utan också för micellära lotions, rengöringsmousse och toners.

När man börjat behandla sig själv med vitamin C så kan man berika den med zink. Det går också bra att använda matersättning om man inte tycker om att äta grönsaker och frukt dagligen. Zink är dessutom ytterligare ett ämne som hjälper till att motarbeta fria radikaler. Sist så bör man använda näringsgivande masker som ger ansiktet mer lyster och får det att se yngre ut.