Ansiktskrämer, masker, serum, ampuller. Vad skiljer dem åt & vilken är det bästa valet för dig?

Går du till en butik och känner dig överväldigad av alla dessa produkter? Masker, krämer, fuktkrämer, ampuller, serum… Borde du använda dem allihop eller bara välja en? Alla de produkterna har olika syfte och olika egenskaper. Fortsätt att läsa för att lära dig hur du väljer den hudvård som är bäst för dig.

Ansiktsvård är en klurig uppgift. För att aldrig behöva behandla det som en betungande plikt och för att kunna njuta av att ta hand om din hud, bör du lära dig mer om de verktyg som kan hjälpa dig i din dagliga hudvårdsrutin.

Typer av ansiktsvårdsprodukter

När det kommer till ansiktsvård hade vi kanske bara en fuktkräm och ansiktsmask förut. Idag är alternativen otroligt många fler: förutom vanliga krämer (för dagsbruk och nattligt bruk) och masker (traditionella, sheet masks, peel-off-masker), finns det även serum, ampuller, extrakt, oljor, osv.

Vilka ansiktsvårdsprodukter bör du välja för att ta hand om din hud på rätt sätt? Se de saker som skiljer krämer, masker, serum och ampuller åt – välj det som passar dig bäst.

Vilken hudvårdsprodukt ska du välja?

1. Ansiktskräm

Det här är den mest populära och bästsäljande ansiktsvårdsprodukten. Vi använder dem både på morgonen och kvällen. Det finns olika ansiktskrämer – deras fördelar (fuktgivande, anti-aging, lystergivande), konsistens och sammansättning av aktiva ingredienser skiljer dem åt, men vad har krämerna gemensamt?

Alla ansiktskrämer arbetar på hudens yta – i allmänhet penetrerar de inte hudens djupa lager och har ingen stark anti-aging-effekt, reparerande effekt eller konditionerande effekt. Krämer bildar däremot ett skyddande ocklusivt lager på hudytan för att försegla fukten och garantera skydd från t.ex. skadliga effekter av UV-strålning (om krämen innehåller oljor eller SPF). Det är därför du bör applicera kräm efter serum, för att få behålla dess ingredienser.

2. Ansiktsmask

En ansiktsmask har en starkare effekt och bör endast användas en eller två gånger i veckan vare sig du använder färdiga produkter eller en hemmagjord mask. Vad skiljer krämer och masker åt? Ingredienserna i ansiktsmasker penetrerar hudens djupa lager och verkar mer intensivt så att en enda användning av en bra mask kan ge dig mer fördelar än regelbunden applicering av en kräm. Sättet du använder ansiktsmasker på skiljer sig också åt – du sköljer av masken, tar av den eller drar av den.

3. Ansiktsserum

Serum är utan tvekan vinnaren bland alla hudvårdsprodukter. Deras popularitet växer och de uppskattas för sin ovanliga hudkonditionerande effekt. Du kan välja ett serum vad du än har för hudtyp men kom ihåg att olika typer av serum löser olika hudproblem – C-vitaminserum hjälper till att eliminera mörka fläckar, retinolserum föryngrar och hyaluronsyra ger en maximal fuktnivå.

Varför lönar det sig egentligen att använda serum?

  • Serum har den högsta koncentrationen av ingredienser så att varje droppe av serumet har mer näring än en portion kräm eller ansiktsmask.
  • De är baserade på substanser av finaste kvalitet som kombineras på ett sätt som gör att de når källan till problemet och löser det.

Du måste komma ihåg att använda ansiktsserum innan en kräm eller olja då dess ingredienser når djupa hudlager men lämnar inte efter sig något skyddande lager på hudens yta, så du behöver extra skydd.

4. Ansiktsampuller

Ampuller utgör en enskild kategori; de används ganska sällan och sägs vara opassande för hemmabruk. Sanningen är att alla kan använda ampuller, för de är som ett serum i små flaskor och är till för att lösa specifika problem. De tillverkas så att de effektivt bekämpar de stora problemen, t.ex. ytliga blodkärl, rynkor, hyperpigmentering. De kan föryngra och återuppliva så länge vi använder dem enligt vår huds behov.