Åldrande hud och dess problem: torrhet, hyperpigmentering, matthet

Åldrande hud kräver mycket hjälp och skydd för att bromsa åldringsprocesserna. Den behöver bara lite uppmärksamhet och tid, så kan det vara lätt att ta hand om, inte drabbas av problem eller åldras lika drastiskt. Vilka är de problem man får med åldrande hud? De är framför allt överdriven torrhet (sällan för fet hud och aknebenägen hud), hyperpigmenteringar och farliga märken, som ibland senare kan bli till cancermärken.

Åldrande beror mycket på gener och biologiska förändringar som förekommer i kroppen, men även… tyngdkraft. Enkelt uttryckt, i flera dussin år av ditt liv sträckte huden ut sig på grund av tyngdkraften. Andra faktorer bidrar också, men lyckligtvis kan vi göra något åt dem: att utsätta huden för en överdriven mängd solljus och skadliga UV-strålar, ångor, cigaretter, kost bestående av för lite grönsaker och frukt, vilket betyder dåligt med vitaminer. Den huvudsakliga lösningen är att hämma åldringsprocesser med rätt hudvård som matchar din ålder.

Problem med åldrande hud – hur hanterar man dem?

Åldrande hud – överdriven torrhet

Ett ålderssymptom är överdrivet torr hud. Huden tappar förmågan att böja och behålla vattnet i epidermis så att alla regenereringsprocesser sker långsammare. Den biologiska aktiviteten hos celler minskar liksom antalet kollagen- och elastinfibrer som är ansvariga för hudens smidighet. Skrattlinjer och fåror uppstår. Epidermis är synbart tunnare och grövre, den flagnar eftersom talgkörtlarna fungerar långsammare.

Hud i ett sådant tillstånd behöver intensiv återfuktning. Vad kan hjälpa det? Krämer med djupa fuktgivande egenskaper och vitaminmasker (du kan använda dem varannan dag). Du bör även överväga kosmetika som kan stärka blodkärlen eftersom de med åldern blir sköra och ditt ansikte kan bli fullt av ytliga blodkärl.

Åldrande hud – hyperpigmentering

Effekterna av solens strålar är väldigt skadliga. På grund av dess inverkan är fotoåldring vanlig och dess effekt syns i områden man vanligtvis inte täcker, som händer, ansikte och bröst och syns som hyperpigmentering.

De här mörka fläckarna är melaninkluster. Om hyperpigmenteringar uppträder bör du sluta sola, annars kommer fler fläckar att dyka upp och de du redan har blir mörkare.

Kom ihåg att hyperpigmenteringar ibland kan förekomma på grund av medicinering eller örter, t.ex. hypericum – ökar hudens känslighet för solens strålar. Hela året måste du använda solskyddskräm med högsta möjliga SPF.

Åldrande hud – farliga märken

Med åldern blir kroppen svagare och den kan inte försvara sig mot onormala celldelningar, t.ex. huden. Många celldelningar kan leda till att cancerceller bildas, det inkluderar även huden. Ignorera inte någon av hudförändringarna. De flesta av dem ser till en början ut som 2 – 3 millimeter stora sår som senare täcks av en sårskorpa. När sårskorpan ramlar av och såret syns igen och om det inte läker, bör du anta att någonting farligt sker med huden. Det kan ta flera år. Du bör gå till läkaren och ta bort hudförändringen – vanligtvis slutar behandlingen där. Ett snabbt ingripande räddar vår hälsa och ofta våra liv.

När det gäller fräknar gäller liknande råd. Om du märker att dess form förändras, kanterna är ojämna, de blöder eller växer – bör du visa det för din läkare.

Smink för åldrande hud

Du kan använda smink oavsett ålder! Välgjort smink täcker hyperpigmenteringar och ytliga blodkärl men gör även din hud strålande, charmig och hälsosam, och, ännu viktigare, kan göra att du ser yngre ut.

Det viktigaste är att inte applicera överdrivet många lager av smink eller för intensivt smink. Åldrande hud gillar mjuka CC- eller DD-krämer eller foundations för åldrande hud som optiskt kamouflerar fläckar och gör huden strålande. Din hud känns utvilad och frisk. Använd rouge med måtta, men du kan använda läppglans för fylligare läppar i subtila färger, t.ex. hudtoner eller rosa. Använd en highlighting concealer under ögonen och champagnefärgade ögonskuggor med pärlglans.

Det kan vara bra att överväga att använda lite henna på ögonbryn och ögonfransar (hos en skönhetssalong), men inte i svart eftersom det ger en ogynnsam förändring av ansiktsdragen. Ta hand om dina ögonfransar och ögonbryn genom att t.ex. använda ett professionellt serum och välj en mascara som samtidigt kan konditionera dina ögonfransar.