Hur du tillverkar en egengjord tygmask

Tygmasker blir alltmer populära som ett sätt att skydda mot föroreningar och smittsamma sjukdomar som orsakas av virus. För att skydda dig, familjen och samhället har många börjat tillverka egna tygmasker. I den här artikeln visar vi dig steg för steg hur du gör din egen tygmask. Oavsett om du vill undvika föroreningar eller skydda dig själv och andra från smittsamma sjukdomar, kommer den här artikeln hjälpa dig att skapa en effektiv och personlig tygmask.

Vad du behöver

    • Tyg, som föredras bomull för skydd mot smittsamma sjukdomar och samtidigt andningsbarhet
    • Elastiska band, som ska vara lämplig storlek för en bekväm passform
    • Saxt och tråd
    • En skiftnyckel eller skalpell (du kan också använda en sax)
    • Tygmarker eller tuschpenna

Steg 1: Skär ut tyget

Först ska du skära ut två avlånga tygsstycken som ska täcka både hakan och näsborrarna. Birör om den är för stor eller för liten genom att göra det lite längre resp. kortare. Använd tygmätaren för att kontrollera att båda dina tygsstycken mäter 25 cm långa och 12 cm höga. Om du vill ha extra skydd för hakan, kan du skära ut en extra liten rektangulär bit som är ca 10 cm lång och 5 cm bred – men det är inte ett måste.

Steg 2: Söm om kanterna

Markera kanterna på baksidan av tyget med en tuschpenna eller en tygmarker. För att fastsätta sidorna ska du sömmas om dem Ungefär 1 cm från kanterna. Var noga med att sömmen inte är för trång eftersom detta kommer att förhindra tyget från att sträcka sig när det används, vilket i sin tur kan leda till obekväma drag. Ett bra tips är att börja sömma från mitten och gå sen yttre på kanterna, för att göra det enklare eftersom det inte kommer att finnas några trådkneten.

Steg 3: Fäst elastiska banden på masken

Nästa steg är att fästa de elastiska banden. Börja med att mäta ut cirka 2 cm breda remsor. Använd sedan skiftnyckel eller skalpell för att skära ut små remsor med flera rader uppsömnad söm. För att fästa remsorna ska du börja med att sätta ett elastiskt band till den ena sidan av masken. Sedan lägger du den remsa som du just skapat över bandet. Följ de båda trådarna som går runt bandet (passa på att strama till trådarna för att göra remsan så hållbar som möjligt). Fortsätt att göra samma sak med det andra bandet, som ska fästas till den andra sidan av masken. Fortsätt med att uppsömma om remsorna runt banden. Du måste noga kontrollera att alla delar är ordentligt uppsömmade för att uppnå bästa passform.

Steg 4: Slutför den egengjorda masken

Efter att ha justerat storleken på dina gjorda tygmasker är du färdig. Ta ut dina elastiska band och anslut dem till maskerna. För att din mask ska hålla sig på plats är det viktigt att ha förstärkta band runt hakan. Då kommer tygmasken inte att glida ner eller andas in luft genom sidorna. Försök att justera bandet så att du uppnår en bekväm passform. Och där har du det, en personlig tygmask som du enkelt tryckt fram själv med lite god vilja och viss förmåga.

Slutsats

Att göra en egen tygmask är en snabb och effektiv process. Med bara några enkla steg kan du ha ett personligt skydd som du vet anpassat sig till dina behov. Tygmasker är ett mycket bättre skydd än någon off-the-shelf-mask och är bra för att skydda mot föroreningar och smittsamma sjukdomar. Så om du funderar på att göra dina egna tygmasker, kom ihåg att noggrannhet och viss förmåga är det viktigaste.