Hjälp för aknebenägen hud: Naturliga oljor för att få felfri hy

Det är en myt att naturliga vegetabiliska oljor inte passar för aknebenägen hud. Om du lyckas hitta rätt olja kommer det inte att försämra din huds skick. Om en naturlig olja passar din hud kan du rent av förvänta dig att den hjälper dig att bekämpa akne och att den läker de märken som akne lämnar efter sig i ansiktet. Vilka naturliga oljor passar bäst för aknebenägen hud? Vilken skönhetsolja ska man välja om huden är täckt av blemmor? Kan oljig hud tolerera naturliga oljor? Hitta svaren nedan.

Naturliga oljor för aknebenägen hud. Applicera dem eller inte?

Vegetabiliska oljor är kosmetika vi har fått av moder jord. Med deras hjälp kan vi lyckas bekämpa nästan alla hudproblem – se bara till att den olja du vill behandla din hud med tillfredsställer alla dess behov. För att förenkla: föreställ dig att du väljer rätt hudkräm – du använder inte en fet kräm om din hud är oljig och aknebenägen. Följ den regeln även när du väljer en naturlig olja.

Återigen kan naturliga oljor användas för att behandla alla hudtyper, inklusive oljig hud. Var inte rädd för att den oljiga substansen ska täppa igen hudens porer och förvärra dina akneproblem. Gör rätt val och välj en av de naturliga oljorna som beskrivs nedan. Bara då kan du vara säker på att balansen av fettsyror passar din aknebenägna hud. Lätta oljor som inte torkar ut huden är någonting din hud kommer att vara tacksam för. Naturliga oljor som används regelbundet förbättrar din hud och eliminerar akne.

Oljor du bör UNDVIKA om din hud är aknebenägen

Det finns en grupp oljor som inte bör appliceras på oljig och aknebenägen hud. De passar faktiskt mycket bättre för torr hud.

 • vetegroddolja
 • persikokärnolja
 • safflorolja
 • hasselnötolja
 • palmolja
 • nattljusolja
 • bomullsfröolja

Oljor du bör APPLICERA om din hud är aknebenägen

Den goda nyheten är att listan över naturliga oljor om kan appliceras på aknebenägen hud för att förebygga inflammation inte är kort. Att bara massera in 3 – 4 droppar i huden innan du applicerar ett ansiktsserum räcker för att förbättra din hud rätt fort. Om du är systematisk får du snart jämn hud utan ett spår av blemmor. Här är de oljor du bör prova:

 • jojobaolja
 • hallonfröolja
 • hampaolja
 • tamanuolja

Alla de ovanstående oljorna har lugnande och antiinflammatoriska effekter, vilket betyder att de hämmar multiplicering av bakterier som orsakar akne. Dessutom kan jojoba-, hallonfrö-, hampa- och tamanuolja balansera talg och minska märken som akne lämnar efter sig.

JOJOBAOLJA

Jojobaolja är en fantastisk olja som karaktäriseras av sin exceptionella sammansättning – den innehåller kemiska beståndsdelar som kan hittas i talg i människokroppen. Tack vare squalen kan jojobaoljan reglera och märkbart minska talgsekretionen. Den är en otroligt lätt och lättabsorberad naturlig olja. Någonting som är roligt med jojobaolja är att den faktiskt är ett flytande vax. Men substansen klassas fortfarande som en olja och hjälper till att bekämpa akne vare sig det är ung hud eller äldre hud vi har att göra med.

HALLONFRÖOLJA

Det här är en av de ikoniska oljorna som förutom sina anti-akne-egenskaper även föryngrar huden. Dessutom är hallonfröoljan känd för att skydda huden från UV-strålning. Enligt uppgift rekommenderar många hudläkare att deras patienter behandlar ansiktet med hallonfröolja när de helst inte vill använda vanlig medicin. Den här oljan passar faktiskt även för att läka problematisk hud så den balanserar talg, förebygger pormaskar, lindrar inflammationer och förstärker lipidbarriären. Då hallonfröoljan har en högre absorptionshastighet kan den användas fritt i din skönhetsrutin på morgonen; den fungerar som sminkprimer.

HAMPAOLJA

Hampaoljan är känd för att vara den bästa naturliga substansen för att återfukta och regenerera huden. Den har starkt läkande egenskaper och verkar passa perfekt för problemhud. Den tillhör de oljor som inte torkar ut huden, vilket betyder att den ger dig alla fördelar med en naturlig olja utan att du får den oljiga känslan. Hampaolja hanterar inflammationer, är antiseptisk, hjälper till att regenerera huden snabbare och eliminerar akne.

TAMANUOLJA

Tamanuolja erbjuder en helt naturlig hudförbättrande behandling. Den här oljan är biokompatibel med oljig och aknebenägen hud, vilket är anledningen till att den åtgärdar blemmor på huden så bra. Tamanuolja bör till skillnad från ovanstående oljor appliceras lokalt, enbart på akne. Den verkar snabbt och gör effektivt märken från akne ljusare. Dessutom har den här naturliga substansen starka antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Precis som de resterande oljorna balanserar tamanuoljan produktionen av talg, påskyndar hudens läkningsprocess, minskar pormaskar och kan rensa hudens porer.